top of page

Welkom bij Glas&Art

Het ambacht van werken met glas in lood is al eeuwenoud, maar nog steeds springlevend. Natuurlijk wordt het gebruikt bij restauratie van bestaande glas in lood ramen. Maar het is ook geschikt voor moderne toepassingen, in nieuwbouw en bij verbouw. U zult verrast zijn door de artistieke mogelijkheden.

Werken met glas in lood daagt uit een balans te vinden in technische mogelijkheden, vrije vormgeving en creativiteit!  Wilt u het zelf leren? U kunt bij mij een workshop Glas in lood volgen.

Heeft u wel eens gedacht aan een glas in lood paneel als origineel relatiegeschenk? Ik heb eigen werk in verkoop, maar maak ook panelen in opdracht. Daarnaast maak ik illustraties en schilderijen op maat.

Hoe gaat het in zijn werk:

In een persoonlijk gesprek kunt u uw wensen en ideeën kenbaar maken, waarmee ik vervolgens een opzet uitwerk, inclusief een globale richtprijs. Vervolgens kunt u aangeven of u daarmee verder wilt. Deze aanpak gebruik ik in principe voor zowel het maken van werkstukken in glas als voor schilderijen, illustraties en collages.

De basistechniek van dit eeuwenoude ambacht is in de loop der tijd niet veranderd. Het glas wordt op maat gesneden en tussen een loodprofiel gezet. Hierna worden de ‘kruispunten’ gesoldeerd. Dat moet heel zorgvuldig gebeuren. De glas-in-lood techniek vereist, met name voor het snijden van het glas, een vaste hand. Hierbij geldt: oefening baart kunst.

jugendstil bloemen zoom in.jpg

Fusen is een techniek waarbij stukjes glas samengevoegd worden door ze gedeeltelijk te versmelten.

Glasfusing biedt zo de mogelijkheid om verschillende kleuren glas met elkaar te laten vervloeien of te vemengen. De combinaties zijn onbeperkt en het resultaat is al snel heel verrassend.

PXL_20221006_100207145_edited.jpg

Brandschilderen is een eeuwenoude techniek om op glas te tekenen. In de Middeleeuwen werd deze al toegepast met als belangrijkste doel het versieren van kerkramen. Vaak wordt brandschilderen gecombineerd met glas in lood.

Als eerste worden op basis van een ontwerptekening (vrij werk kan uiteraard ook) contourlijnen op glas aangebracht en vervolgens op hoge temperatuur gebrand. Met een kwast wordt het werkstuk vervolgens zwart gemaakt om vervolgens door het zwart al dan niet gedeeltelijk voorzichtig te verwijderen, schaduwen aan te brengen.  Hierna wordt het werkstuk wederom in de oven gebrand. Daarna volgen als laatste de kleuren (pigmenten), die ook weer in het glas gebrand worden.

P1010089.JPG

Schilderen kan op verschillende ondergronden en met diverse soorten verf tot het gebruik van gemengde technieken. Elk medium heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Ik houd ervan om ook verschillende materialen en technieken door elkaar te gebruiken.

Maar hoe je het went of keert, het begint steeds weer vanuit het niets en er ontstaat iets door al dan niet vanuit een idee die eerste potlood en of penceelstreek te zetten, die leidt tot een beeld dat er van te voren niet was. Voor mij zelf ook altijd weer een verrassing, waar het precies eindigt en wat de eigen toets der kritiek kan doorstaan.

Bij voorkeur werk ik met olieverf. Het kleuren palet van olieverf is onbeperkt en olieverf biedt bovenal de mogelijkheid om in lagen en structuren te werken.

schilderij rood vogels.jpg

In principe begint elk werkstuk met een tekening, een uitwerking van een idee, waar vervolgens verder op voortgeborduurd kan worden.

Het is een uitdaging om in een paar ogenschijnlijk spontane potloodstrepen een beeld te creëren dat herkenbaar is, als het ware moeiteloos tot stand gekomen en een boodschap verwoordt. Bij illustreren is dit een belangrijke uitgangspunt van mijn manier van werken. Ook hier gebruik ik meerdere materialen zoals potlood, krijt, wasco, oost-indische inkt en ecoline door elkaar.

Bij het maken van collages werk ik graag met eigen gemaakt gekleurd papier. Daarvoor gebruik ik een droge kwast techniek. Het gekleurde papier krijgt hiermee een eigen karakter van kleur- en lijnen spel. Hiervan maak ik vervolgens gebruik in de collages die ik er mee samenstel.

bergen.jpg
bottom of page